במאמר זה נעסוק באפשרות להגשת התנגדות לצוואה שהותיר/ה המנוח/ה טרם פטירתם.
חוק הירושה המונהג בישראל מאז שנת 1965, מגדיר שתי אפשרויות מרכזיות להעברת ירושות לאחר פטירה, הראשונה ביניהן היא "ירושה על פי דין" המיועדת לכל אותם מקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה, והאפשרות השנייה היא "ירושה על פי צוואה". במקביל, חוק הירושה מגדיר את האפשרויות השונות לעריכת צוואה וקובע ארבע תצורות מרכזיות: צוואה בכתב יד, צוואה בעל פה, צוואה בעדות וצוואה בפני רשות. בשורות שלפניכם, נעסוק בעניין התנגדות לצוואה וההיבטים המשפטיים הנלווים לה.
מתי הצוואה מקבלת תוקף משפטי?
לאחר פטירתו של המצווה (המוריש), היורשים המופיעים בכתב הצוואה, מקבלים לידיהם את מסמך הצוואה ונדרשים להגיש בקשה הידועה בשם: "בקשה לצו קיום צוואה" המופנית לרשם לענייני ירושה מטעם משרד המשפטים. הגשת הבקשה יכולה להיעשות גם באופן ידני וגם באופן מקוון ובשני המקרים באמצעות טופס ייעודי הנושא את שם הבקשה. שימו לב- במקרים בהם הנפטר לא ערך צוואה, שאריו (בניו ובנותיו, בני/בנות זוג, הורים, אחים/יות וכו) נדרשים להגיש בקשה לצו ירושה בכדי שיהיה אפשר לחלק את העיזבון בין היורשים החוקיים.
אם כך, מהי התנגדות לצוואה?
לאחר שמוגשת בקשה לקבלת צו קיום צוואה, הדבר מתפרסם בעיתונות ובפרסומים (רשומות) של מדינת ישראל. ישראל, וזאת בכדי לאפשר לכל אדם המעוניין כי לא יינתן צו קיום צוואה להגיש בקשת התנגדות לצו קיום הצוואה. התנגדות לצוואה נדרשת להיות מוגשת לרשם לענייני ירושה בתוך 14 יום מהיום בו פורסמה ההודעה בדבר הבקשה לקבלת צו קיום צוואה. יחד עם זאת, חשוב לציין שהגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה, תתאפשר אך ורק במקרים בהם מתקיימים כל אחד מהתנאים הבאים:
הגשת ההתנגדות הוגשה לאחר פרסום ההודעה בעיתונות ובפרסומים הרשמיים בדבר קבלת בקשה למתן צו קיום צוואה וזאת תוך פרק הזמן הנדרש (עד 14 יום מיום הפרסום);
הגשת ההתנגדות הוגשה טרם הינתן צו קיום צוואה;
ההתנגדות לצוואה נובעת על רקע אחת מהסיבות הבאות:
-
- הנפטר ערך צוואה מאוחרת מזו שלגביה הוגשה הבקשה לצו קיום צוואה.
- הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של הנפטר.
- הצוואה נערכה תחת הפעלת לחצים, איומים וכדומה והדבר פוסל אותה על פי חוק.
- אחד מהיורשים המופיעים בכתב הצוואה נטל חלק בעריכתה ו/או היה עד בזמן שהיא נחתמה.
לאחר הגשת התנגדות לצוואה ולאחר בדיקת נסיבות ההתנגדות ועמידתה בתנאים המופיעים לעיל, הרשם לענייני ירושה, מעביר את הבקשה למתן צו קיום צוואה ואת בקשת ההתנגדות לבית המשפט לענייני המשפט הנדרש לדון בנושא ולהכריע בעניין.
חשוב לדעת: על פי סעיף 67 לחוק הירושה נקבע כי: לרשות כל אדם, המוצא את עצמו נפגעו/או מנושל מכתב צוואה שלגביו הוגשה בקשה למתן צו קיום צוואה, תהא הזכות להגיש בקשת התנגדות לצו קיום צוואה ובמקרים אלו מגישי הבקשה יהיו מחויבים לנמק את בקשתם ולבססה בראיות עובדתיות התואמות את הסיבות המופיעות לעיל.
עורך דין לענייני ירושות וצוואות – כיצד הוא יכול לסייע לכם בהיבט המשפטי?
מדי שנה, נערכים בבתי המשפט לענייני משפחה ברחבי הארץ, מאות דיונים בנושא מאבקי ירושה על רקע הגשת התנגדויות לצוואות המוגשות על ידי אנשים המוצאים את עצמם מנושלים ו/או נפגעים מכתב צוואה כזה או אחר.
בחלק גדול מהמקרים, הדיונים המשפטיים נמשכים לאורך שנים, ולכן, קיימת חשיבות רבה לשכירת שירותיו של עורך דין העוסק בענייני צוואה וירושה בנתניה או בכל עיר אחרת בה מתנהלים הדיונים המשפטיים בבית המשפט לענייני משפחה.
חשוב לציין ששכירות שירותי עו"ד לענייני צוואות וירושות בנתניה או בכל עיר אחרת, נחוצים גם ליורשים אשר הגישו מלכתחילה את הבקשה למתן צו לקיום צוואה וגם לאלו אשר הגישו התנגדות לצוואה. ברוב המקרים, מומלץ לפנות לשירותיו של עו"ד העוסק בצוואות וירושות בטרם הגשת הבקשות השונות, וזאת על מנת לנהל את הליך ההתנגדות לצוואה על הצד המקצועי ביותר וזאת תוך בחירת אסטרטגיה נכונה בסיוע של עורך דין וכן על מנת לבחון תחילה את סיכויי קבלת הצו ו/או קבלת ההתנגדות.
בנוסף, שירותיו של עורך דין לענייני צוואה וירושה בנתניה או בכל עיר אחרת בישראל, נועדו גם לצרכי עריכת צוואה על פי חוק, דבר היכול לחסוך מאבקים משפטיים בין היורשים ו/או בין היורשים לבין כל אותם האנשים המוצאים את עצמם נפגעים או מנושלים מכתב צוואה כזה או אחר.
מעוניינים במידע בכל הקשור אל התנגדות לצוואה? צרו קשר עוד היום עם משרדנו העוסק בתחום.