לייעוץ חייגו עכשיו

הפטר בפשיטת רגל – כל מה שצריך לדעת

פשיטת רגל הינו אחד מההליכים הקשים ביותר מבחינה כלכלית אותה יכול לחוות אדם. עם זאת, המשפט הישראלי מכיר בצורכם של חייבים להשתחרר מכבלי החובות ולהמשיך בחייהם בצורה תקינה, צורך שעבורו קיים צו הפטר. אז מהו צו הפטר בפשיטת רגל, מה הוא מעניק לחייבים ומתי תישלל זכאותו של אדם לצו? זאת ועוד במאמר הבא.

הליך פשיטת רגל הוא הליך לא פשוט עבור החייבים השונים. הטלפונים התכופים מנושים, הליכים משפטיים שאינם נגמרים והקושי הכלכלי היומיומי מובילים לתקופת לחץ וקושי משמעותי עבור פושטי הרגל.

עם זאת, מתוך הכרה שגם לחובות יש מועד פקיעה, ושלא ניתן להטיל על אדם חובות שאינו מסוגל לעמוד בהם, נקבעה במשפט הישראלי זכאות לצו הפטר אשר ניתן לחייב מסוים. כך, יוכלו אותם חייבים לפתוח דף חדש בחייהם, תוך הותרת החובות מאחוריהם.

 

צו הפטר – מה זה ואיך מקבלים אותו?

צו הפטר מהווה השלב האחרון מבין השלבים אותם עובר פושט רגל במהלך תקופת החזר חובותיו ויציאה מהסטטוס האמור. על אף האמור, נציין כי פושט רגל יכול לקבל צו הפטר גם במעמד ההכרזה עליו ככזה, במידה והדבר יכול להוביל לתועלת לכלל הנושים הרלוונטיים.

ככלל, פושט רגל אשר מעוניין לקבל צו הפטר יפנה לבית המשפט בבקשה לקבלת הצו האמור. לאחר קבלת הבקשה, בפני בית המשפט עומדות שתי חלופות. ראשית, יכול בית המשפט להעניק צו הפטר חלוט וסופי או לחילופין להתנותו במימוש נכסים שונים של החייב.

 

הפטר בפשיטת רגל – כל מה שצריך לדעת

 

צו מותנה וצו חלוט – בקצרה

צו הפטר חלוט הינו צו במסגרתו משוחרר החייב מכל חוב ומכל הליך אשר מתנהל בזמן קבלת ההפטר. במקרים בהם צו זה מתקבל, חובות פושט הרגל לכלל הנושים נמחקים ולא יקימו עילת תביעה.

לצדו, צו הפטר מותנה הוא צו אשר קובע הסדר תשלומים תקופתי עבור החייב. עם זאת, במרבית המקרים מדובר על צו שאינו מגיע לסכום החובות הכולל, לאור קשייו הכלכליים של החייב, ועם סיום תקופת הפירעון, ימחקו חובותיו של החייב.

 

מתי לא מקבלים צו הפטר?

על פי ס' 63 לפקודת פשיטת הרגל, ישנם שורה של סייגים שקיומם ישללו את זכאותו של פושט רגל לקבלת צו הפטר, כגון:

  • פושט רגל שהורשע בעבר בעבירה הנוגעת לפשיטת רגל תשלול זכאות.
  • פושט רגל שהבריח חלק מנכסיו בטרם הגעה לפשרה כדי להתחמק מתשלום, תסורב בקשתו להפטר ואף יתכן שבית המשפט יחזיר את החייב והנושים לניהול הליך משא ומתן נוסף.

 

אילו חובות לא נמחקים במסגרת צו ההפטר?

במסגרת הצו, ישנם שורה של חובות שעל פי החוק אינם נמחקים גם לאחר קבלת צו ההפטר, החלוט או המותנה:

  • חוב שמקור פרעונו אינו דרך פשיטת רגל, דוגמת חובות בגין תביעות נזיקין.
  • חוב שהחייב השיג באמצעות מרמה או חוב שהושג כלפיו ויתור על רקע התנהגות מרמתית.
  • חובות שמקורם בחבות מזונות שחייב אדם לבן זוגו לשעבר.

 

לסיכום – מה למדנו?

צו הפטר, מותנה או חלוט, נועד בעיקר לאפשר לבעל חובות להמשיך עם חייו ולהימנע מנשיאת אות הקלון והקושי הכלכלי עד סוף ימיו. עם זאת, ראינו כי לצד העובדה שישנם מספר חובות שאינם נכנסים בגדרי הפוטר האמור, התנהגות במרמה של בעל החוב, וניסיון לניצול לרעה של מערכת המשפט, תוכל להביא לביטול הזכאות לקבלת הפטר ולדרישה לעמוד בכל החובות.

לחזרה לחלק מסוים בעמוד זה:
תמונה של עורך דין חדלות פירעון מאור לוי
עורך דין חדלות פירעון מאור לוי

עו"ד מאור לוי הינו בוגר תואר ראשון במשפטים (L.L.B) וחבר לשכת עורכי הדין בישראל ומחזיק בתעודת גישור המוכרת על ידי הועדה המייעצת לענייני גישור לבתי המשפט משנת 2016. כמו כן, עו"ד מאור לוי הוסמך בשנת 2018 על ידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לערוך ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לצורך מינוי אפוטרופוס ומסמך הבעת רצון על פי החוק. ניסיונו העשיר של עו"ד מאור לוי הן בעסקאות מקרקעין והן בניהול תיקים מורכבים במגוון תחומי משפט, ובפרט בהליכי חדלות פירעון (בהיותו מייצג חייבים, זוכים וב"כ נאמנים במחוזות שונים) מאפשר לו ראייה משפטית רחבה, מציאת פתרונות יצירתיים עבור לקוחותיו וקביעת אסטרטגיה מתאימה לכל לקוח ונסיבותיו.

"עורך

לייעוץ עם עו"ד מאור לוי

מאמרים נוספים

פשיטת רגל

בואו נדבר על פשיטת רגל, מה זה פשיטת רגל וגם

מחיקת חובות

מהו הליך מחיקת חובות: הליך מחיקת חובות הינו סלנג חדש

פתיחה
שלום וברכה.
איך אוכל לעזור לך?