במאמר זה נעסוק בהליך פשיטת רגל ועיכוב יציאה מן הארץ.
יש מצבים בחיים בהם פשיטת רגל היא הדרך היחידה של אדם החייב כספים לפרוע את החובות שלו אך חשוב לדעת כי אין בכך כדי למנוע עיכוב יציאה מן הארץ שהוטל על החייב (אם הוטל) במסגרת הליכי ההוצאה לפועל.
בישראל יש אפשרות של פתיחה בהליך פשיטת רגל, כלומר בהליך משפטי שבמסגרתו מוטלת על החייב מגבלות שונות, ביניהן גם מגבלה על יציאה מהארץ.
מגבלה זו היא הדרך הטובה ביותר להבטיח שהחייב לא יתחמק מנושיו תוך כך שמתמנה לו מנהל מיוחד להליך פשיטת הרגל.
פשיטת רגל – על מה מדובר?
הליך משפטי מאפשר לאדם אשר נמצא בחובות ואינו מסוגל לפרוע את אותם חובות, לפרוע אותם בהסדר מיוחד של בית המשפט. דבר אשר יאפשר לו להתחיל בחיים כלכליים חדשים לאחר סיום הליך פשיטת רגל.
יתרון נפלא של הליך פשיטת רגל הוא שבסיומו של התהליך, כל החובות של החייב נמחקים וזאת מלבד מזונות, סכום אותם הוא חייב בגין עונשים והפרות מסוימות או משום פעולות שבוצעו במרמה.
פשיטת רגל והוצאה לפועל הם אותו הדבר?
חשוב לנו לציין שפשיטת רגל אינה זהה להוצאה לפועל (רבים מתבלבלים לגבי שני אלו). שכן, הליך פשיטת רגל יכול להיפתח ביוזמתו של החייב וזאת לעומת הוצאה לפועל אשר נכפית על אותו אדם כאשר הנושה שלו פותח כנגדו תיק הוצאה לפועל לגביית חובו. יישום ההחלטה לפתוח בהליך של פשיטת רגל תימנע מצב בו הנושים יפעילו נגד החייב במסגרת הליך של הוצאה לפועל. דבר נוסף אותו יש לדעת אודות הליך פשיטת רגל הוא שניתן לפתוח בהליך זה מסכום מסוים של חובות.
מומלץ לברר אל מול עורך דין המומחה בתחום פשיטת רגל ועיכוב יציאה מן הארץ לגבי הסכום וכיצד יהיה זה חכם להתנהל בעת הליך פשיטת רגל.
פשיטת רגל – איך זה מתבצע?
הצעד הראשון יהיה הגשת בקשה לפשיטת רגל על ידי אותו אדם שחייב כספים. הצעד השני יהיה הוצאת צו כינוס נכסים. לאחר מכן תתבצע חקירה של החייב והגשה של תביעה או מספר תביעות על ידי הנושים שלו. לאחר מכן יערך דיון בכל הקשור אל הבקשה של החייב לפשיטת רגל ויוחלט האם להכריז עליו כפושט רגל או לא.
לאחר ההכרזה, יתבצע מימוש של נכסי החייב ובסוף התהליך ימחקו כל החובות של החייב או במילים אחרות הוא יקבל הפטר ויוכל להתחיל בחיים חדשים.
אך מה קרה במהלך הליך פשיטת רגל ועיכוב יציאה מהארץ, איך העיכוב קשור לתהליך זה?
צו כינוס נכסים וחובות
חשוב לדעת שלאחר אישור הבקשה לפשיטת רגל, בית המשפט קובע צו פתיחת הליכים בו מתמנה נאמן לכינוס נכסים על כל נכסיו של החייב ובמקביל בית המשפט מחליט על מגבלות מסוימות על החייב, אחת מאותן מגבלות היא עיכוב יציאה מן הארץ.
סעיף 57 א' בפקודת פשיטת רגל עוסק בהיתר של ביהמ"ש להחליט על צו עיכוב יציאה מישראל נגד האדם החייב, גם אם בשלב זה הוא עדיין לא הוכרז כפושט רגל.
ניתן ליישם את הדבר עוד בשלב בו ניתן צו הכינוס. ברגע בו בית המשפט מורה לחייב על צו עיכוב יציאה מהארץ, הדבר תקף עד סיום הליך פשיטת הרגל או עד שבית המשפט מחליט להסיר את הצו.
סעיפים 142 ו-284 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי זהים במהותם לסעיף 57 א' לפקודה, כך שבפתיחת הליך חדש באמצעות חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, לבית המשפט נותרה סמכות זהה.
נקודות חשובות אותן יש לדעת אודות מגבלה זאת של עיכוב יציאה מהארץ, הן:
- תוקף – הגבלה זאת של עיכוב יציאה מהארץ תקפה עד סיום הליך פשיטת רגל. יש אפשרות לפנות אל בית המשפט בבקשה לקצר את צו העיכוב, אך רק בידי בית המשפט יש את האפשרות להחליט באם הוא יקוצר ואם כן עד מתי.
- ביטול – באם החייב מעוניין לנסוע לחו"ל הוא חייב לפנות אל בית המשפט בבקשה לבטל או להשהות את עיכוב היציאה מהארץ. חשוב לדעת שהחייב יכול להגיש בקשה לביטול צו היציאה לחו"ל בכל עת.
- הקלה – באם החייב עמד בשיעור של כ – 75 אחוזים מהתשלום במסגרת תכנית הפירעון שלו, יש לרוב אפשרות לביטול צו עיכוב היציאה מן הארץ.
סיבות מוצדקות להשהיית צו עיכוב יציאה מהארץ
ניתן לבקש במסגרת פשיטת הרגל וצו עיכוב יציאה מהארץ השהייה לפרק זמן מסוים כל עוד יש סיבה מוצדקת לבקשה זאת. כאן חשוב להוכיח שמעוניינים לצאת מישראל למטרה מוצדקת, כמו למשל מטרה בריאותית, משפחתית או תעסוקתית ושאין שום כוונה לברוח מישראל בכדי להתחמק מתשלומים לנושים ועמידה בהתחייבויות של הליך פשיטת רגל, עוד החייב יתבקש להעמיד 2 ערבים טובים שיבטיחו את חזרתו ארצה.
כאמור, באם הבקשה אושרה ובית המשפט מחליט להשהות את צו עיכוב יציאה מישראל, חובה על החייב להפקיד ביטחונות ולדאוג לערבונות וזאת על מנת להבטיח שהוא אכן מתכנן לחזור חזרה לארץ.
כל הקשור אל פשיטת רגל ועיכוב יציאה מן הארץ תקף לאזרח ישראל.
במידה ומדובר בתושב חוץ הרי שבית המשפט לא יצווה על עיכוב יציאה מן הארץ כנגדו אלא מנסיבות חריגות ומיוחדות מטעמים שיירשמו.
כאמור, באם מעוניינים לצאת מהארץ יש להיערך בהתאם ולפנות אל בית המשפט ולהגיש בקשה מנומקת באשר לסיבת היציאה.
רצוי לבצע צעד זה לאחר שמשוחחים עם הנאמן על העניין.
באם מדובר על מתנה שניתנה לכם (נופש וכו'), יש להמציא תצהיר של האדם או החברה שסיפקו לכם מתנה זאת או להביא הוכחה שזו אכן מתנה שניתנה לכם. כך או כך בית המשפט יבחן כל מקרה לגופו.
לסיכום, באם אתם מצויים בהליך פשיטת רגל ואתם מעוניינים לנסוע לחו"ל, ככל הנראה יש נגדכם צו עיכוב יציאה מישראל.
באם קיימת סיבה מוצדקת לבקשה שלכם ליציאה מהארץ, תוכלו לפנות לבית המשפט למטרת השהייה של הצו.
כאן חשוב לקחת בחשבון שפנייה לשירותיו של עורך דין המומחה בכל הקשור אל פשיטת רגל ועיכוב יציאה מן הארץ, תגדיל את הסיכויים להצלחת השהיית הצו.
מעוניינים להגיש בקשה לביטול עיכוב יציאה מן הארץ ? השתמשו בשירותיו של עו"ד מאור לוי, אשר עוסק בפשיטת רגל ועיכוב יציאה מן הארץ. בהצלחה!