ניהול עסק בפשיטת רגל היא לא דבר של מה בכך. עצם כניסתו של אדם למצב של פשיטת רגל מקים חששות רבים ביחס אליו, אשר נוגעים הן לניהול העסק עכשיו והן לפירעון החובות שעומדים כנגדו. אם כן, מתי פשיטת רגל לא תהווה מחסום בפני אדם לנהל עסק, ואילו חובות מוטלים על פושט רגל בניהול עסק?
הליך פשיטת רגל נועד לסייע לחייבים, אשר הגיעו למצב של חובות משמעותיים, להתחיל דרך חדשה לאחר פירעון חלק מחובותיהם לנושים השונים. משכך, מצב של פשיטת רגל מוביל למספר מגבלות, בהן מגבלות מסוימות על חשבון הבנק של החייב.
לכאורה, נראה כי כאשר פושט רגל מבקש לפתוח או לנהל עסק קיים, עצם היותו פושט רגל מצדיק סירוב. אולם, לפתיחת עסק על ידי חייב יתרונות רבים, כאשר מדובר על האדם הנכון, ובהתקיים התנאים הנכונים להענקת אישור.
הרציונל לאפשר ניהול עסק בפשיטת רגל – כלכלתו של החייב והחזר החובות
לא כל פושטי הרגל הגיעו למצבם על רקע כשלון עסקי, אלא מנסיבות החיים וסיבות שונות. משכך, לא פעם הפנייה של פושט רגל חזרה לעולם העבודה תוכל להוביל לגידול משמעותי בהכנסותיו, אשר יובילו לפירעון מידי של החובות.
פתיחת עסק במהלך הליך פשיטת רגל – באישור בית משפט בלבד
מתוך חשש להגעה למצב זה פעם נוספת, בית המשפט דורש מפושט הרגל להציג בפניו את התוכנית העסקית השלמה על בסיסה הוא מתכנן לעבוד.
כך, דורש בית המשפט מפושט הרגל להציג את ההכנסות הצפויות מהעסק על בסיס תוכנית עסקית, שכן המטרה העיקרית בהליך זה היא הגדלת התשלומים החודשיים לנושים השונים. על התוכנית האמורה להיות מגובה בתצהיר מפורט, אשר מסביר את אופן ההתנהלות של העסק, התחייבות להימנעות מצבירת חובות חדשים ועוד.
יחד עם הגשת הבקשה – התנאים הנדרשים
ככלל, ישנם שלושה תנאים בהם על פושט הרגל לעמוד כדי לקבל אישור לפתוח עסק במהלך הליך פשיטת רגל:
- אישור הנאמן שמונה לתיק – בין היתר, יבחן הנאמן את מהות העסק, צפיית ההכנסות וההוצאות העתידית, תזרים המזומנים ופרמטרים נוספים לפני מתן היתר.
- פיקוח רואה חשבון והנאמן – הנאמן יפקח על העסק ויבחן האם זה מתנהל בהתאם לתוכנית העסקית עליה התבסס העסק בראשית.
התנאים לפתיחת או ניהול עסק בפשיטת רגל
ככלל, ישנם 5 תנאים עיקריים לשם מתן זכאות לניהול עסק בפשיטת רגל:
- פושט הרגל חייב בהגשת דו"ח הכנסות והוצאות העסק פעמים בשנה.
- פושט הרגל חייב לשמור על חשבון הבנק שלו ביתרת זכות.
- פושט הרגל לא יחזיק מלאי סחורה ולא יעסיק עובדים.
- פושט הרגל יהא חייב בהגשת דיווחים תקופתיים על פי חוק למס הכנסה ומע"מ, תוך מסירת העתק לכונס נכסים.
לסיכום – ניהול עסק בפשיטת רגל
אם כן, ראינו כי על אף שפושטי רגל מגיעים למצב של חובות וקשיים כלכליים, לא פעם המערכת תבחר לאפשר להם לעסוק בניהול עסק בפשיטת רגל, זאת מתוך רצון להגדיל את ההכנסות ולצמצם את היקף החובות.
כמו כן, לאחר השגת שני האישורים המקדימים הראשוניים, הם אישור נאמן והצהרת נאמן בדבר פיקוחו ופיקוח ורואה חשבון מבקר, יוכל להגיש החייב בקשה לבית משפט כך שיוכל להמשיך ולנהל את העסק שבבעלותו. בכפוף לשמירה על הכללים השונים המוטלים עליו, לרבות הגשת הדיווחים התקופתיים, עבודה בעסק באופן עצמאי וכו' – יוכל החייב לשקם את מצבו הכלכלי, להחזיר את חובותיו ולצאת לחיים חדשים.