לייעוץ חייגו עכשיו

תביעה למינוי אפוטרופוס

במאמר זה נסביר על ההליך של הגשת תביעה למינוי אפוטרופוס. נדבר גם על הנושא באופן כללי, ועל האלטרנטיבה (ייפוי כוח מתמשך).

לא ניתן למנות לאדם אפוטרופוס ללא צו של בית משפט, ולכן בקשת אפוטרופסות מוגשת אל בית המשפט לענייני משפחה. רצוי כמובן לעשות זאת עם עורך דין משפחה שיעניק לכם את כל הסיוע בהגשת הבקשה.

למה צריך אפוטרופוס

כמעט בכל משפחה מתרחש מצב בו אחד המבוגרים מגיע לגיל מבוגר  וסובל מפגיעה פיזית ונפשית הפוגעת בתפקודו היום יומי. וכאשר הפגיעה מפריעה לזיכרון, יכולות השיפוט וההתנהלות – הוא צריך עזרה. הדברים הללו שכיחים בגיל מבוגר, אך כמובן שיכולים להתרחש גם בנסיבות אחרות, כמו למשל בעקבות תאונות דרכים בגיל צעיר.

כאשר אדם אינו יכול לטפל בענייניו, אין ספק כי יש לעזור לו. אך יש לכך השלכות משפטיות, והעניינים חייבים להתבצע בצורה מסודרת על ידי מינוי אפוטרופוס. למשל מי מוסמך לנהל את חשבון הבנק או להחליט על מקום מגוריו של האדם? בדיוק מסיבות אלו יש למנות אפוטרופוס.

בית המשפט איננו ממנה אפוטרופוס בקלות דעת, ישנו הליך מסודר של הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס ואישורה, כמו גם קביעת זהות האפוטרופוס. שימו לב כי אפוטרופוס יכול לטפל בעניינים שונים, כמו למשל קבלת החלטות בנושאים רפואיים, טיפול בענייני פיננסים ונדל“ן או הכל יחדיו.

במידה רבה מינוי אפוטרופוס פוגע בחירותו של האדם, וזוהי הסיבה מדוע הדבר אינו נעשה בקלות דעת. וזהו גם המקום לדבר על האלטרנטיבה והיא ייפוי כוח מתמשך. ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם לבחור מי יטפל בענייניו במידה ויגיע למצב שכזה. ישנם הבדלים רבים בהליך, אך הדגש המשמעותי ביותר שאפשר להגיד עכשיו הוא שיש להעריך לתרחיש שכזה מבעוד מועד. אם אדם אינו כשיר לטפל בענייניו, כבר מאוחר מידי.

אך כאשר אדם מגיע לגיל מבוגר ועדיין כשיר מבחינה משפטית, זהו הזמן לפנות אל עורך דין ייפוי כוח מתמשך. אך אם הורה מבוגר או מישהו אחר מבני המשפחה כבר נמצא במצב שבו אינו כשיר לקבל החלטות, יש לפנות אל עורך דין אפוטרופוס מומלץ בנתניה לצורך הגשת בקשת אפוטרופסות.

תביעה למינוי אפוטרופוס

תביעה למינוי אפוטרופוס

הגשת בקשת אפוטרופסות יכולה להיעשות על ידי בני זוג או קרובי המשפחה של האדם עבורו מבקשים למנות אפוטרופוס. זוהי יכולה להיות בקשה כללית, או לאחד מהשניים – עניינים אישיים או ענייני רכוש. ניתן גם להגיש את הבקשה עבור עניין מסוים.

ניתן להגיש את הבקשה עבור המקרים הבאים:

  • עבור אדם שבית משפט הכריז כי הוא פסול דין; למשל אדם הסובל מליקוי שכלי.
  • קטין שהוריו נפטרו, או הוכרזו כפסולי דין או שאינם מסוגלים למלא את חובתם ההורית.
  • בוגר בעל צרכים מיוחדים.
  • קשיש שאינו יכול לדאוג לעצמו.
  • אדם המאושפז בבית חולים, ולאחר בדיקה נקבע כי אינו מסוגל להביע דעה לגבי הליכים רפואיים.

כבר אמרנו כי בית המשפט נוקט בזהירות רבה, ולכן לא כל מקרה של חוסר צלילות או מוגבלות שכלית מייד מוכר כפסול דין.

את הבקשה יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה בהתאם לאזור המגורים של האדם עבורו מעוניינים למנות אפוטרופוס. יש להגיש את הבקשה בשני עותקים, ולשלם את האגרה עבור בקשת אפוטרופסות, אגרה בסך 536 ש“ח.

טופס הבקשה כולל את פרטי הזהות המלאים של האדם, כמו גם פרטי בני המשפחה מדרגה ראשונה.

הבקשה צריכה להיות מנומקת, ובמידת האפשר יש לצרף את עמדתו של זה עבורו מבקשים את המינוי או לחלופין להסביר מדוע אינו יכול להביע את דעתו.

בטופס הבקשה יש למלא האם זהו מינוי אפוטרופוס לעניינים רפואיים, אישיים, רכוש או עניין מסוים. במידה וזוהי בקשה בענייני רכוש, יש לציין חובות וזכויות שיש לו (עד כמה שידוע). ואם ישנן הנחיות מקדימות יש לצרף גם אותן. אתם גם תתבקשו לציין האם ידוע לכם על ייפוי כוח מתמשך או מסמך הבעת רצון.

בכל מקרה בו אין מדובר בקטין, יש לצרף חוות דעת מרופא. זהו יכול להיות נוירולוג, גריאטר או פסיכיאטר. חוות הדעת צריכה לעשות על פי הסטנדרטים המקובלים ולציין את מצבו של האדם, ולענות על השאלה האם הוא מסוגל או אינו מסוגל לדאוג לענייניו באופן מלא או חלקי. הרופא צריך לציין האם האדם יכול להביע את רצונו, והאם יכול להופיע בפני בית המשפט.

במידה והסיבה להגשת הבקשה היא מוגבלות שכלית, יש לצרף את הקביעה של הועדה לאבחון מוגבלות שכלית התפתחותית.

רצוי לצרף חוות דעת של עובד סוציאלי, אם לא בית המשפט יבקש זאת.

על בני המשפחה לחתום על כתב הסכמה, ניתן לחתום בפני עו“ד, פקיד סעד או מזכירות בית המשפט. וכמובן אם ישנם בני משפחה שאינם מסכימים, יש לכתוב זאת.

אם המקרה דחוף, בגלל נסיבות רפואיות המחייבות החלטות מיידיות, יש לצרף חוות דעת נוספות. התייעצו עם עורך דין לענייני משפחה.

בקשת אפוטרופסות

בקשת אפוטרופסות

לאחר הגשת תביעה למינוי אפוטרופוס, בית המשפט יבדוק האם הופקדו הנחיות מקדימות, ייפוי כוח מתמשך או מסמך הבעת רצון; דבר המשפיע על ההליך, ויש להתחשב במקרים אלו.

כך או כך, בית משפט ימנה אפוטרופוס בהתקיים מספר תנאים:

  1. בית המשפט שואל האם אי מינוי אפוטרופוס יגרום לפגיעה בזכויות, בצרכים או האינטרסים של האדם.
  2. האם ישנה דרך אחרת להשיג את אותן המטרות.

בית המשפט הוא זה שיקבע את זהות האפוטרופוס, וזה יעשה באמצעות מתן צו.

זהו ההליך של הגשת תביעה למינוי אפוטרופוס באופן כללי, אך העניינים עשויים להיות מורכבים ותמיד מוטב לעשות זאת בעזרת עו“ד מינוי אפוטרופוס.

תביעה למינוי אפוטרופוס |  בקשת אפוטרופסות

עקבו אחרינו גם  באינסטגרם

 

לחזרה לחלק מסוים בעמוד זה:
תמונה של עורך דין חדלות פירעון מאור לוי
עורך דין חדלות פירעון מאור לוי

עו"ד מאור לוי הינו בוגר תואר ראשון במשפטים (L.L.B) וחבר לשכת עורכי הדין בישראל ומחזיק בתעודת גישור המוכרת על ידי הועדה המייעצת לענייני גישור לבתי המשפט משנת 2016. כמו כן, עו"ד מאור לוי הוסמך בשנת 2018 על ידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לערוך ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לצורך מינוי אפוטרופוס ומסמך הבעת רצון על פי החוק. ניסיונו העשיר של עו"ד מאור לוי הן בעסקאות מקרקעין והן בניהול תיקים מורכבים במגוון תחומי משפט, ובפרט בהליכי חדלות פירעון (בהיותו מייצג חייבים, זוכים וב"כ נאמנים במחוזות שונים) מאפשר לו ראייה משפטית רחבה, מציאת פתרונות יצירתיים עבור לקוחותיו וקביעת אסטרטגיה מתאימה לכל לקוח ונסיבותיו.

"עורך

לייעוץ עם עו"ד מאור לוי

מאמרים נוספים

סגירת חברה

סגירת חברה היא הליך משפטי המוגדר בחוק. חברה היא אישיות

הסדרי חוב

הסדרי חוב מחייבים ניתוח פרטני של הנסיבות והיכולות הכלכליות, תוך

הסדר חובות

הסדר חובות זה לא סתם צמד מילים. מאחורי הביטוי מסתתר

פירוק חברות

פירוק חברות הוא הליך משפטי מורכב המביא חברה לסיום פעילותה,

פתיחה
שלום וברכה.
איך אוכל לעזור לך?