סביר שבמהלך חיינו כל אחד מאיתנו נתקל בשכנים מעיקים. זאת, ללא תלות אם אתם גרים בבניין משותף עם דיירים רבים או ברחוב בו יש בתים פרטיים והשטח שלכם סמוך לשטח של השכנים בבתים הצמודים לכם.
בישראל ובעולם, סכסוכים בין שכנים הם דבר שבשגרה והם עשויים לנבוע ממגוון רחב של סיבות אשר כוללות יצירת רעש מטריד, מעבר בגבולות ללא רשות, מחלוקות על צמחייה, חנייה והיד עוד נטויה. אנחנו כאן כדי להסביר לכם מה ניתן לעשות במצבים בו השכנים שלכם מייצרים מטרד עבורכם ואתם רוצים להבין מה ניתן לעשות בנושא.
קצת על סכסוכי שכנים והגורמים שלהם
סכסוכי שכנים יכולים להיווצר מסיבות שונות, לרבות הרעשה שלהם בצורה שמייצרת מטרד, מעבר בגבולות הבית והרכוש שלכם ועוד נושאים אחרים ורבים. הסיבות הנפוצות לסכסוכי שכנים, אשר מגיעים לפתחה של המפקחת על הבתים המשותפים, כוללים:
- יצירת רעש מוגזם – אחד הגורמים השכיחים לסכסוכי שכנים הוא רעש מוגזם. הדבר יכול לנוע בטווח של גורמים מרעישים אשר כוללים מוזיקה רועשת, נביחות של כלבים ללא מידתיות וכן ורעשים אחרים אשר משבשים את השקט והשלווה בבית שלכם או שכונה בכלל.
- גבולות רכוש – סיבה שכיחה נוספת לסכסוכי שכנים היא אי הסכמה על גבולות הרכוש שלכם. הדבר עשוי לקרות אם חסרים סמני גבול ברורים, או אם אחד השכנים מאמין כי הרכוש שלו משתרע על שטח גדול יותר מאשר השטח שהוא באמת אמור להשתרע עליו.
- סכסוכים בעקבות אופן צורת צמיחת הצמחייה – מחלוקות יכולות להתעורר גם על עצים ושיחים, במיוחד אם הם ממוקמים על קו הנכס ושכן אחד רוצה להסיר אותם. יתרה מכך, יש מקרים רבים בהם הצמחייה אף עשויה להסב נזק לכם או לגדרות בשטח הבית שלכם או אף לייצר הצלה שאתם לא מעוניינים בה.
- סכסוכי חניה – במקרים מסוימים, סכסוכי שכנים יכולים להתעורר בעקבות מריבות על חניה, במיוחד אם שכן אחד חוסם את הגישה של השני לנכס שלו או לחניות אשר נמצאות ברשותו. בטח ובטח כאשר השכנים חונים "בטעות" או בכוונה בחניות אשר מוקצות לכם באופן ספציפי.
- סכסוך בנושא ועד בית – במקרים בהם דיירים מסוימים בבניין משותף לא משלם את תשלומי ועד הבית הוא עובר על חוק המקרקעין. יתרה מכך, הוא מייצר חוסר איזון בכך שהדיירים האחרים נדרשים לכסות את חלקו, באופן שמייקר את הוצאות הועד שלהם, ללא כל סיבה
פתרונות לא משפטיים לסכסוכי שכנים
אם אתם מוצאים את עצמכם במחלוקת עם השכן שלכם, יש כמה צעדים שאתם יכול לנקוט כדי לנסות לפתור את הבעיה. צעדים אלו כוללים בין היתר:
- שיח פתוח עם השכנים שלכם – הצעד הראשון והמתבקש ביותר כאשר מדובר בניסיון לפתור סכסוכי שכנים הוא לנסות לדבר ישירות עם השכן. הסבירו לו את הסיבות שההתנהגות שלו מפריעה לכם ותנסו למצוא פשרה או פתרון אשר יתאים לשניכם.
- תיווך בין השכנים – בשלב השני, אחרי שהבנתם ששיח משותף לא עובד לכם, אנחנו ממליצים לכם לשקול גישור. מדובר במקום בו צד שלישי ניטרלי יכול לעזור לכם לנהל את השיחה בין הצדדים בצורה נינוחה ורגועה ולהביא למצב בו ניתן לייצר אווירה ידידותית אשר תוביל לפתרון הסכסוך בינכם.
חשוב לזכור שברוב המקרים ניתן לפתור סכסוכי שכנים באמצעות תקשורת פתוחה ושיתוף פעולה. על ידי עבודה משותפת, אתם והשכנים שלכם יכולים למצוא פתרון שעשוי להתאים לשניכם.
ההבדל בין בתים פרטיים למול בניינים משותפים
לפני שנצלול לכל סוגיה בנפרד ונבין מה ניתן לעשות במובן המשפטי ביחס לכל סוגיה, רצוי להגיד שישנה הבחנה בין שני סוגי צורות המגורים. עורך דין מקצועי לסכסוכי שכנים, אשר בקיא בתחום, ידע להסביר לכם שכאשר מדובר על סכסוך שכנים במסגרת בניין, יש להבין את הסיטואציה לגופה, להבין מה הרקע שיצר אותו ובמידת הצורך לבקש גם אישוש משכנים נוספים אשר יכולים להעיד כי השכן שלכם מתנהג בצורה שעולה כדי תביעה או טיפול משפטי אחר.
במקביל לכך, סכסוכי שכנים אשר מתרחשים בבתים פרטיים מתנהלים בצורה מעט שונה, כאשר הרקע לסכסוך עשוי להיות על גורמים שונים, ולכן עורך הדין צריך להחזיק במומחיות ספציפית לכל אחד משני סוגי הסכסוכים.
טיפול משפטי בסכסוכי שכנים
במקרים מסוימים, כאשר הדרכים הפשוטות והמתבקשות יותר לא נחלו הצלחה, ייתכן שיהיה צורך לפתור סכסוכי שכנים בבית המשפט. חשוב להבין שמכיוון שמדובר בשכנים שלכם אותם אתם צפויים לראות באופן תדיר וכי הדבר עשוי להשפיע על החיים שלכם ושל יתר השכנים, יש חשיבות משמעותית לפנות לאדם, לרוב עורך דין סכסוכי שכנים, אשר מומחה אשר מנוסה בתחום ויוכל לעזור לכם להבין את הזכויות והאפשרויות שלכם בצורה הטובה ביותר.
באופן זה, עורך הדין בתחום ידע לייעץ לכם לגבי האפשרויות שלכם לפתור את המצב ובמקרים מסוימים ילווה אתכם לאורך ההליך המשפטי, עד שתגיעו לפתרון שיניח את הדעת שלכם. האפשרויות המשפטיות אשר עומדות לרשותכם למול סכסוכי שכנים, בליווי עורך דין לענייני סכסוכי שכנים, אשר יש לו רקע ומוניטין משמעותי בתחום:
צו הרחקה והגשת בקשה לצו מניעת הטרדה מאיימת
במקרים רבים, ניתן למצוא סכסוכי שכנים אשר הסלימו והגיעו למצב של הטרדות ואיומים בין השכנים, ובהתאם נוצר מצב בו אתם ממש מפחדים לשלומכם בבית שלכם, שאמור להיות המקום הבטוח ביותר עבורכם. במקרים אלו, הסכסוך אף יכול להגיע למצב של אלימות – בין אם מדובר באלימות פיזית ובין אם מדובר באלימות מילולית בין השכנים.
במידה שאתם חושבים שהמצב הזה רלוונטי עבורכם, אנחנו ממליצים לכם בחום לפנות לעורך דין מנוסה בתחום אשר יסייע לכם להגיש לבית המשפט בקשה לצו מניעת הטרדה מאיימת, כדי למנוע הסלמה חריפה שעלולה אפילו להגיע לאלימות פיזית אמיתית.
הקשה לצו מניעת הטרדה מאיימת נעשית באמצעות הגשת הברשה לבית משפט שלום אשר מצוי בתחום השיפוט של מקום מגורכם (או המקום בו נמצא המקרקעין המדובר). הבקשה למתן צו מניעת הטרדה מאיימת לרוב נעשית במטרה להרחיק את השכן המטריד מהשטח שלכם ולמנוע מצב בו הוא ממשיך לבצע את הפעילות הפושעת שלו.
במידה שאושר צו המניעה והשכן עדיין ממשיך להטריד אותכם או לאיים עליכם, הדבר עולה כדי עבירה פלילית ולאור כך הוא עשוי להיות נתון לסנקציות אשר כוללות קנסות כלכליים ואף עשויות להגיע למצב בו הוא נעצר לאור הפרת הצו. לכן, זו דרש יעילה כאשר אתם חוששים שהשכן עשוי לעמוד באיומיו.
בכל מקרה, מכיוון שמדובר בצו יחסית משמעותי אשר יכול להשפיע על ההתנהלות היום יומית שלכם, רצוי לוודא כי עורך הדין אליו אתם הולכים הוא בעל ניסיון משמעותי בתחום וידע להעריך את סיכויי ההצלחה שלכם לקבל את אותו צו ההרחקה ומניעת ההטרדה המאיימת. במידה שעורך הדין חושב שהסבירות לקבל את הצו נמוכה, הוא ימליץ על דרך פעולה אחרת שתהיה הכי מתאימה לנסיבות המקרה שלכם.
פלישה של שכן לשטח משותף
קיימים מקרים רבים בהם השכנים שלכם עשויים לפלוש לשטח המשותף של בניין המגורים בו אתם חיים. במצבים אלו, יש צורך בפעולה מיידית על ידי כל הדיירים או דייר מסוים, כדי לוודא שהמעמד של הפלישה לא יקבל תוקף משפטי לאור היעדר התייחסות.
אנחנו ממליצים במקרים אלו לפנות באמצעות ועד הבית, או באופן פרטי לעורך דין מומחה אשר יגיש תביעה לביצוע צו עשה מהמפקח על המקרקעין, כדי שהוא יתן לכם פסק דין כנגד השכנים אשר עושים את הפעילות הפולשת. באמצעות צו העשה תוכלו לגרש את השכן הפולש מהשטח המשותף.
יצוין שמקרים בולטים אשר נופלים תחת פלישה לשטח משותף עשויים להיות לקיחת חלקים מהגג המשותף בבניין וסיפוח לשכן ספציפי, שימת מתקנים מסוימים בחצר בניין משותף, קישוא הוא הסרת צמחייה במעבר בין הבתים ואף פלישה לחנייה בבניין אשר רשומה על שמכם או שם דיירים אחרים.
סילוק יד ממקרקעין
במקרים מסוימים, לרוב בבתים פרטיים, שכנים שיש להם גבול משותף לשטח שלכם, חורגים לתוך השטח שלכם מבלי לקבל לכך אישור מכם. אם אתם חווים את סוג הפלישה הזה, ניתן להגיש תביעה על ידי שימוש בסדר דין מקוצר לסילוק יד משטחי מקרקעין ולוודא כי אותו שכן אשר חורג לשטח הקרקע שלכם לא ימשיך לעשות כן.
השימוש בסדר הדין המקוצר מאפשרת לכם לזרז את התביעה בכך שבניגוד לסדר הדין הרגיל, השכן לא יכול להגיש כתב הגנה בדרך הרגילה, והוא יצורך לבקש רשות להתגונן. כלומר, רק בהינתן שיאשרו לו את ההתגוננות הוא יוכל להגיש כתב הגנה, ובמידה שלא, תקבלו את הבקשה שלכם באופן מהיר ויעיל.
גם כאן, אנחנו ממליצים על עורכי דין אשר בעלי ידע בתחום, ובעלי הצלחות מוכחות, אשר ידעו לבצע את הגשת התביעה בצורה מהירה ויביאו לתוצאות ביעילות ומיידיות יחסית.
לסיכום
כאשר אתם מתמודדים עם סכסוכים בין שכנים, מציאות החיים שלכם יכולה להיפגם. לכן, אנחנו ממליצים לכם לפנות לעורך דין מאור לוי אשר מחזיק בידע נרחב בעולמות הנדל"ן והמקרקעין, ובתוך כך התנסה במגוון רחב של סכסוכי שכנים בבניינים ובבתים פרטיים.
הניסיון הרב של לעורך דין מאור לוי ולמשרדו, יאפשרו לכם לקבל הערכה ראשונית של המצב שלכם, ולהבין מה האפיק הכי טוב עבור המצב הספציפי בו אתם מצויים. בהתאם, עו"ד מאור לוי ידע לייצג אתכם ולהגיש את המסמכים המשפטיים אשר יסייעו לכם לשוב לחיות בתחושת נוחות בבתים שלכם, אשר אמורים להיות המקום שבו אתם מרגישים הכי בטוחים שיש.