סגירת חברה היא הליך משפטי המוגדר בחוק. חברה היא אישיות משפטית נפרדת מבעליה, והכל חייב להיות תחת שליטה של החוק על מנת למנוע ניצול לרעה או התחמקות מתשלום חובות.
סגירת חברה יכולה להתבצע בשני סוגים של מקרים – מקרה אחד הוא סגירה שלא מרצון, על פי החלטה של בית המשפט שקבע שיש להתחיל הליך פירוק. והאפשרות השנייה היא פירוק מרצון, על פי החלטה של בעלי השליטה בחברה המחליטים לפרק.
סגירה שלא מרצון יכולה להיות בעקבות פעילות פלילית של החברה, חוסר פעילות או חדלות פירעון של החברה. ואילו סגירה מרצון יכולה להיות בעקבות מחלוקות בין בעלי החברה, או אולי סיום הפרויקט שלשמו הוקמה החברה; אלו הן כמובן דוגמאות ויכולים להיות גם מקרים אחרים.
במאמר זה אנו רוצים להתמקד על פירוק מרצון של חברה, ובפרט פירוק חברה מרצון בהליך מזורז מקוון. אך שלא יהיה ספק, בסוגיות שכאלו תמיד יש צורך בעורך דין הבקיא בדיני החברות ויכול לנהל את ההליך מול רשם החברות וכל הגורמים הרלוונטיים.
סגירת חברה
אז כפי שאמרנו, ישנם מקרים בהם בית המשפט מורה על פירוק החברה, וישנם מקרים בהם זוהי יוזמה של בעלי המניות. החוק מעניק לבעלי המניות את החופש לפרק את החברה במידה וירצו בכך.
בדרך כלל הסיבה לפירוק של חברה היא הרצון של בעלי המניות לממש את נכסי החברה ולהוציא את כל ההון העצמי לצורך השקעות אחרות. וגם לכך יכולות להיות סיבות שונות. למשל יתכן כי מודל הפעילות של החברה כבר אינו רלוונטי בעולם המודרני, אולי היא מייצרת מוצר שאין בו שימוש בעקבות התפתחויות טכנולוגיות. במקרים שכאלו, בעלי המניות ירצו את ההון העצמי על מנת שיוכלו להשקיע במיזמים חדשים.
התהליך של סיום הפעילות ופירוק החברה הוא מורכב ויש לעשות זאת באמצעות עורך דין חברות. אך באופן כללי ניתן לחלק את ההליך לכמה שלבים מרכזיים:
החלטה על פירוק – את ההחלטה על פירוק יש לקבל באסיפה כללית של בעלי המניות. לאחר שההחלטה תימסר לרשם החברות החברה תופיע תחת הסטטוס של חברה לקראת הליך פירוק.
תצהיר לגבי יכולת פרעון – הדאגה המרכזית של רשם החברות הוא שהחברה תותיר אחריה חובות. לכן בעלי המניות (כל אחד מבעלי המניות), צריכים להגיש תצהיר לגבי יכולת הפרעון של החברה.
הודעה לציבור – האדם שמונה כאחראי על פירוק החברה, נדרש לפרסם הודעה בעיתונות וברשומות של רשם החברות לגבי הליך הפירוק. כך ניתן להבטיח וודאות משפטית, ולוודא כי כל מי שעשוי לראות את עצמו כנפגע מההליך יהיה מודע אליו.
תשלום חובות החברה – במידה ולחברה ישנם חובות, הממונה על פירוק החברה צריך לשלם את כל חובות החברה ולסיים את כל יחסיה עם הספקים ונותני השירותים.
דוח מסכם – כאשר הנאמן מסיים את הליך הפירוק, עליו להגיש דוח מסכם לאישורה של האסיפה הכללית. הדוח מפרט את נכסי החברה אשר מומשו ומצהיר כי כל החובות סולקו. בשלב זה החוב היחידי של החברה צריך להיות האגרה לרשם החברות.
יש להודיע על כינוסה של אסיפה כללית בה יוגש הדוח לאישור. כשלושים יום לאחר כינוס האסיפה רשם החברות ישנה את סטטוס החברה ל“מחוסלת מרצון“.
פירוק חברה מרצון בהליך מזורז מקוון
בתנאים מסוימים, ניתן לבצע פירוק חברה מרצון בהליך מזורז מקוון; ניתן לעשות זאת באתר רשות התאגידים.
אך לפני הכל יש לשים לב האם החברה עומדת בתנאים לצורך פירוק חברה מרצון בהליך מזורז מקוון? התנאים הם:
- לחברה אין נכסים.
- לחברה אין חובות (האגרה השנתית ליחידת החברות אינה נחשבת כחוב למקרה זה).
- לא מתנהלים הליכים משפטיים או מנהליים כנגד החברה.
- לחברה אין נכסים משועבדים לטובתה או לחובתה.
- החברה אינה מחזיקה במניות של חברה אחרת.
- החברה אינה בעלת תפקיד בתאגיד אחר.
ניתן למלא את הבקשה באמצעות אתר האינטרנט של רשות התאגידים. שימו לב שישנים טפסים שונים בהתאם למספר הדירקטורים: ישנו טופס עבור בקשה לפירוק מרצון בהליך מזורז לחברה שיש בה דירקטור אחד בלבד. וישנו טופס לחברה בה שני דירקטורים או יותר.
עורך דיו חברות
סגירת חברה, בין אם זה הליך של פירוק מרצון או שלא, תמיד מביא איתו מורכבויות משפטיות. ולכן ברור כי תמיד יש צורך בעזרתו של עורך דין חברות. המצב המתואר של ההליך המזורז הוא אולי נשמע פשוט, אך חברות מעטות עומדות בתנאים לצורך הגשת הבקשה; הרי כמעט לכל חברה ישנם נכסים.
הדרך הנכונה להתמודד עם הסוגיות הללו היא באמצעות ליווי משפטי. אתם מוזמנים לפנות אל משרד עורכי דין מאור לוי. משרדינו עוסק בפירוק חברה מרצון, כמו גם פירוק בעקבות חדלות פירעון של חברה בע“מ או כל מקרה אחר שנכפה על ידי בית המשפט. וזאת לצד שירותים משפטיים נוספים הכוללים: הסדרי חוב, ייפוי כוח מתמשך, צוואות וירושות ומקרקעין.
עורך דין חדלות פירעון מאור לוי – הגיעו למשרדינו
סגירת חברה | פירוק חברה מרצון בהליך מזורז מקוון