לייעוץ חייגו עכשיו

 איך מוכרים דירה בירושה

מכירת דירה שהתקבלה בירושה איך מוכרים דירה בירושה

רבים שואלים אותי לגבי מכירת דירה שהתקבלה בירושה, כאשר השאלות נוגעות לענייני מיסוי הקשורים למכירה כמו גם בעיות הקשורות לבעלות המשותפת עם יורשים אחרים. במדריך זה אסביר איך מוכרים דירה בירושה ואתייחס גם אל היבטי המיסוי. אך לפני הכל בואו נדבר על צו הירושה (או צו קיום צוואה).

איך מוכרים דירה בירושה

צו קיום צוואה / צו ירושה

לפני שנדבר על מכירת דירה שהתקבלה בירושה כדאי גם להגיד כמה מילים על צו קיום צוואה או צו ירושה, יש לכך קשר ישיר למכירת הדירה.

למי שלא יודע, בקשת צו קיום צוואה מתחילה הליך משפטי אשר נועד לתת תוקף לצוואה בפני צדדים שלישיים. ואם אין צוואה אז יש להגיש בקשה לצו ירושה, והמטרה היא זהה. וכאשר אנו אומרים צדדים שלישיים, הכוונה היא בין היתר ללשכת רישום המקרקעין.

כיום ישנו הליך יעיל יותר המאפשר לשלב את רישום ההורשה עם הרישום בטאבו. אך רגע, לא בטוח שתרצו לעשות זאת במקרה בו הדירה מתחלקת בין מספר יורשים. לפני הכל כדאי לראות מהן הכוונות או הציפיות של כל אחד מהיורשים.

אם הכוונה היא למכור את הדירה, זהו בעיה כאשר הדירה היא בבעלות משותפת, ולכן אנו מציעים לכם פתרון אחר.

אם אתם חולקים את הדירה עם מספר יורשים, זוהי בעיה למכור את הדירה. ולכן כדאי לפנות אל עורך דין ירושות על מנת לערוך הסכם בין יורשים (הסכם חלוקת עיזבון), ולהגיש אותו יחדיו עם הבקשה לצו ירושה.

לצורך הדוגמה אם ישנם כספים בירושה, ניתן להחליט כי יורש אחד יקבל את הכספים ודורש אחר את הדירה. כמובן שיש לבחון היטב את העיזבון ולמצוא צורת חלוקה מתאימה הלוקחת בחשבון את מספר היורשים.

הקושי היחידי הוא שכל החלוקה צריכה להתבסס על העיזבון. לא ניתן לערוך התחשבנות שבמסגרתה מביאים כספים מחוץ. אם תעשו זאת, לא תיהנו מהפטורים לגבי המיסוי.

מה עושים במקרה שבו העיזבון חולק ולא נערך הסכם בין יורשים? במקרה שכזה ניתן לבצע פירוק שיתוף במקרקעין. אם אין הסכמה בין היורשים, כל אחד מהיורשים יכול לפנות אל בית המשפט ולדרוש פירוק שיתוף מקרקעין. סביר להניח כי בית המשפט יפסוק על פירוק השותפות באמצעות מכירת הדירה. אך אנו מזכירים כי תמיד כדאי לבדוק את המקרה הפרטני עם עורך דין לענייני מקרקעין.

איך מוכרים דירה בירושה

אז נחזור על עיקרי הדברים – אם מדובר ביורש אחד, אין שום בעיה למכור את הדירה. הדירה נמצאת בבעלותו הבלעדית והוא יכול למכור אותה באופן חופשי כמו כל דירה אחרת. במקרה שכזה גם כדאי לבצע את רישום ההורשה יחדיו עם הרישום בטאבו.

ניתן להיעזר במשרדי תיווך, ניתן לפרסם את הדירה באופן עצמאי. תעשו את השיקולים שלכם. רק נזכיר כי עסקת מקרקעין גדולה וחשובה כמו מכירת דירה מחייבת עורך דין מקרקעין שיערוך את הסכם המכר. אך זהו כבר נושא בפני עצמו.

לצד סוגיות הירושה, עורך דין מאור לוי עוסק גם בתחום דיני המקרקעין – תוכלו למצוא אותנו גם בפייסבוק.

מכירת דירה שהתקבלה בירושה

ההיבט השני של מכירת דירה שהתקבלה בירושה הוא היבט המיסוי. בישראל ישנם שני מיסוי מקרקעין שיש להכיר בעת מכירת הדירה. האחד הוא מס שבח, תשלום שמוכר הדירה נדרש לשלם. והשני הוא מס רכישה, שאינו רלוונטי עבור המוכר. זהו תשלום מצידו של הקונה ולכן לא נרחיב עליו.

מס השבחה על מכירת דירה  יכול להגיע לסכומים גבוהים, אך במקרה של ירושה ניתן לקבל פטור. במידה והיורש מעוניין למכור את הדירה, בתנאים מסוימים מגיע לו פטור ממס שבח.

  1. קרבה למוריש – התנאי הראשון הוא הקרבה למוריש. בשביל לקבל את הפטור היורש חייב להיות בן זוג, צאצא (תקף גם לגבי נכד), או בן הזוג של הצאצא.
  2. דירה יחידה – ניתן לקבל פטור רק כאשר זוהי דירתו היחידה של המוריש. אם למוריש הייתה דירה נוספת, או אפילו בעלות חלקית על דירה נוספת, אין פטור ממס שבח.
  3. על המוריש לעמוד בתנאי פטור ממס שבח – השאלה היא האם המוריש היה זכאי לפטור ממס שבח אילו היה בחיים.
    שימו לב כי הפטור ניתן עד לערך של 5,008,000 ₪ (לשנת 2024). במידה והדירה נמכרה במחיר גבוה יותר, יש לשלם את המיסוי על ההפרש.

מכירת דירה שהתקבלה בירושה

עורך דין ירושה מאור לוי

אפשר להסביר איך מוכרים דירה בירושה, אך תמיד כדאי לעשות זאת בעזרתו של עורך דין. אם נבחן היבטים שונים של ההליך, מייד נבין כי קשה מאוד ללא סיוע משפטי.

זה מתחיל בשלב ההגשת הבקשה לצו קיום צוואה. עורך דין צוואות יכול לסייע לכם לעשות זאת ביעילות ומהירות. אך כבר בנקודה זו עלולות להתגלות בעיות כנו מקרים של התנגדות לצוואה ותחילתם של סכסוכי ירושה.

בין אם יש הסכמות בין היורשים, ובין אם לא, תמיד מוטב לפנות לייעוץ משפטי על מנת למצוא את הדרך הטובה ביותר לעשות את הדברים.

לשאלות נוספות ועזרה מקצועית  פנו אל עורך דין ירושה בנתניה מאור לוי.

 

לחזרה לחלק מסוים בעמוד זה:
תמונה של עורך דין חדלות פירעון מאור לוי
עורך דין חדלות פירעון מאור לוי

עו"ד מאור לוי הינו בוגר תואר ראשון במשפטים (L.L.B) וחבר לשכת עורכי הדין בישראל ומחזיק בתעודת גישור המוכרת על ידי הועדה המייעצת לענייני גישור לבתי המשפט משנת 2016. כמו כן, עו"ד מאור לוי הוסמך בשנת 2018 על ידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לערוך ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לצורך מינוי אפוטרופוס ומסמך הבעת רצון על פי החוק. ניסיונו העשיר של עו"ד מאור לוי הן בעסקאות מקרקעין והן בניהול תיקים מורכבים במגוון תחומי משפט, ובפרט בהליכי חדלות פירעון (בהיותו מייצג חייבים, זוכים וב"כ נאמנים במחוזות שונים) מאפשר לו ראייה משפטית רחבה, מציאת פתרונות יצירתיים עבור לקוחותיו וקביעת אסטרטגיה מתאימה לכל לקוח ונסיבותיו.

"עורך

לייעוץ עם עו"ד מאור לוי

מאמרים נוספים

סגירת חברה

סגירת חברה היא הליך משפטי המוגדר בחוק. חברה היא אישיות

הסדרי חוב

הסדרי חוב מחייבים ניתוח פרטני של הנסיבות והיכולות הכלכליות, תוך

הסדר חובות

הסדר חובות זה לא סתם צמד מילים. מאחורי הביטוי מסתתר

פירוק חברות

פירוק חברות הוא הליך משפטי מורכב המביא חברה לסיום פעילותה,

פתיחה
שלום וברכה.
איך אוכל לעזור לך?